Praktische informatie
Praktische Biochemie
module - 4 dagen
Biochemie is de studie van de moleculaire basis van het leven. Hierbij wordt zowel de bouw van een organisme bestudeerd, als de wijze waarop stoffen worden geproduceerd, afgebroken, de energieomzettingen die hiermee gepaard gaan, de functie van deze stoffen en hun onderlinge interacties. Je kijkt dus op moleculair niveau naar de chemische processen die zich afspelen in levende organismen.
WAT er gebeurt in het lichaam en WAAROM dit gebeurt heb je mogelijk wel helder. Ook welke processen er plaatsvinden en waarom ze al dan niet plaatsvinden. Deze onderwerpen worden behandeld in de modules Epyfysiologie I en II.
Deze module gaat over het HOE. Hoe werken enzymen en hormonen, hoe is de celmembraan opgebouwd, hoe verlopen verschillende biochemische reacties in het lichaam, hoe zit een molecuul in elkaar, hoe verloopt de samenwerking tussen moleculen, hoe worden eiwitten gemaakt, hoe worden vetten opgesplitst, hoe werkt de stofwisseling, wat gebeurt er met koolhydraten, hoe ontstaan ketonlichamen en wat doe je ermee? hoe zit een DNA structuur in elkaar, etc.
Deze cursus wordt online gegeven. Via e-learning volg je 4 lesdagen.
Het studiemateriaal is inbegrepen en kun je zelf downloaden. Ook het bijbehorende examen maak je thuis.
Ga naar ons online-studiehuis om je op te geven voor deze variant.
Voor wie is het?
Deze module is voor (aankomend) orthomoleculair en natuurgeneeskundig werkend therapeuten. Evenwijs cursisten hebben voorrang bij de aanmelding.
Docent
Deze module wordt gegeven door
Dorothé Lueb
Studiebelasting
Het totaal aantal ECT's inclusief thuisstudie, opdrachten en toetsingsmomenten bedraagt 4.0. Bij de ECT berekening wordt uitgegaan van het feit dat je de stof na bestudering volledig beheerst en kunt reproduceren.
Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd bij de NWP , de MBOG en de KTNO
Keuzevak
Deze scholing kun je als keuzevak opnemen in je ONT op maat traject.
Dubbelstraat 4, 8561 BC Balk
Naast hoe de dingen werken krijg je ook helder wat je lichaam nodig heeft om het een en ander voor elkaar te krijgen. Zo leer je hoe fosfolipiden worden samengesteld en dat je fosfatidylcholine of fosfatidylserine nodig hebt voor je membranen. Je snapt natuurlijk wel dat je voor de aanmaak van fosfatydylcholine choline nodig hebt. Maar wat gebeurt er met je membranen als er geen choline voorhanden is? Je leert ook dat dat er meerdere methylgroep donoren zijn en waar je die methylgroepen dan weer voor nodig hebt. We houden de stof zo concreet mogelijk. Het uitgangspunt is steeds: wat kan ik in de praktijk met deze informatie?
Kort samengevat leer je in deze cursus HOE het leven kan functioneren. Zie het echter als een introductie. Helemáál begrijpen doen we het leven natuurlijk nooit.