Evenwijs opleidingscentrum
opleidingscentrum

Praktische informatie

Hoofdpijn en migraine
Je kunt natuurlijk een keertje hoofdpijn hebben. Op zich is dat niet iets om je druk over te maken. Soms weet je zelfs waar het van komt (teveel drank op bijvoorbeeld) of is het gekoppeld aan een gebeurtenis (de menstruatie bijvoorbeeld)

Het kan echter ook zo zijn, dat je regelmatig last van hoofdpijn hebt. Of erger nog, stevige migraine aanvallen of clusterhoofdpijnen. Dit levert dusdanige klachten op dat je niet meer normaal kunt functioneren en volledig uit de running bent.

Medicijnen kunnen verlichting geven maar het probleem ook versterken. Soms zijn medicijnen juist de oorzaak van hoofdpijnen (lees bijsluiters).
themadag
Naar het inschrijfformulier ->

Voor wie is het?

Deze scholing is uitsluitend voor geschoolde therapeuten. Kennis van anatomie, pathologie en fysiologie wordt verondersteld aanwezig te zijn.

Niveau
De informatie wordt aangeboden op HBO niveau.

Docent
Deze scholing wordt gegeven door
Dorothé Lueb

Studiemateriaal
Je krijgt aan het begin van de dag een hand-out. Schrijfblokken en pennen zijn op de locatie aanwezig.

Accreditatie
Voor deze scholing is accreditatie aangevraagd bij de KTNO (K13028) en de MBOG

Dubbelstraat 4,  8561 BC Balk
1-2 dagen 3-5 dagen 6 dagen en meer Diversen Kennis Informatie
Voeding II
Hoofdpijn en migraine
Fertiliteitsstoornissen
Metamorfosemassage
Stress Tolerantie Training
Voeding I
Voeding III
Praktijkvoering
Lymfedrainage I
Lymfedrainage II
Lymfedrainage III
Detox vierdaagse
Praktische Biochemie
Epifysiologie I
Epifysiologie II
Hirudo therapeut
Voetreflexmassage
Energetisch praktijkjaar
Epigenetisch M/D specialist

Terugkomdagen
Piramide ervaring
Online studiehuis
Kenniscentrum
Kennis partners
Therapeuten netwerk
Aan- afmelden
Meest gestelde vragen
Vrijstelling aanvragen
Studiebeurs aanvragen
Datum: 4 juli 2024
Tijd: 9.30 tot 16.00 uur
Locatie: Dubbelstraat 4, Balk
Kosten: 85 euro
Inbegrepen: koffie, thee, lunch
Informatie: info@evenwijs.nl
Hoofdpijn
Gewoon hoofdpijn komt zeer frequent voor. Bijna iedereen zal het ooit wel eens ervaren. 25- à 40-jarigen worden blijkbaar het vaakst getroffen. Hoofdpijn kan door veel dingen komen, spanning, slecht slapen, veel cafeïne of frequent gebruik van pijnstillers.

Veelal neemt men bij hoofdpijn een pijnstiller in. Deze verzacht maar doet helaas niets aan de oorzaak. Je krijgt per slot van rekening geen hoofdpijn doordat je te weinig pijnstillers slikt.


Migraine

Migraine komt voor bij ongeveer 15% van de bevolking, Ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland hebben er last van en het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Migraine wordt gezien als een neurovasculaire aandoening waarbij aanvallen ontstaan door neurale prikkelingen.

Na een plotse tijdelijke vernauwing van de bloedvaten volgt een reactieve verwijding van de bloedvaten. Een migraine aanval kan een halve tot drie dagen duren. Kort voor de aanval zijn soms schitteringen, flitsen of golvende beelden zien. De pijn is bonzend, meestal aan één kant van het hoofd. Vaak is er ook sprake van misselijkheid en overgeven.

Artsen schrijven Erenumab, fremanezumab en galcanezumab (monoklonaal antilichamen) voor om migraine te voorkomen. Aimovig is een nieuw ontwikkeld medicijn welke één keer per maand wordt  geïnjecteerd. Het blokkeert de werking van CGRP, het eiwit dat vrijkomt tijdens een migraineaanval en verantwoordelijk wordt geacht voor de pijn en de gevoeligheid voor licht en geluid.

Clusterhoofdpijn

Ongeveer 1 op de 1.000 mensen heeft last van clusterhoofdpijn (neuralgie van Horton). Het wordt vaker gezien bij mannen dan bij vrouwen. Clusterhoofdpijn gaat gepaard met autonome verschijnselen en wordt ingedeeld bij de trigemino-autonome pijnsyndromen (TAC's). De hoofdpijn aanvallen treden op in clusters van weken tot maanden. De aandoening staat in de volksmond ook wel bekend als 'suicide headache' (zelfmoordhoofdpijn), vanwege de bijna ondraaglijke pijn. Een clusterpijn aanval kan van 15 minuten tot 3 uur duren en kan meerdere keren per dag optreden.

Clusterhoofdpijn wordt veroorzaakt door een verslechterde doorbloeding wat resulteert in een chronisch zuurstoftekort. Sumatriptan en medicinale zuurstof zijn eerstekeusmiddelen voor de aanvalsbehandeling van clusterhoofdpijn. Sumatriptan maakt de bloedvaten in de hersenen nauwer. Na 15 minuten ervaart een patiënt minder pijn.  Zuurstof wordt bij aanvallen van clusterhoofdpijn geïnhaleerd via een mondmasker. Verapamil (calciumantagonist) is het middel van eerste keus voor een onderhoudsbehandeling van clusterhoofdpijn.

Wat gaan we doen?
We nemen tijdens deze themadag het fenomeen hoofdpijn stevig onder de loep. Normale hoofdpijn, clusterhoofdpijn en migraine verschillen van elkaar, maar hebben op bepaalde thema's ook overlap.

We kijken naar oorzakelijke verbanden (waar wordt het door veroorzaakt) en mogelijke oplossingen. Oplossingen die we zoeken in de sfeer van leefstijl, voeding en suppletie.




3d white people crisis, isolated white background, 3d image