Bij hirudo- of bloedzuigertherapie worden speciaal gekweekte medicinale bloedzuigers ingezet bij de behandeling van diverse acute en systemische klachten. Bloedzuigers doen namelijk veel meer dan alleen maar bloedzuigen. Ze brengen nadat ze zich hebben vastgezet 80 tot 100 natuurlijke en hormoonachtige stoffen in. Deze stoffen werken pijnstillend, bloedverdunnend, ontstekingsremmend, detoxificerend, bloeddruk- en hormoonregulerend, fibrose-oplossend en antibacterieel.

Leer de ins- en outs van hirudo therapie tijdens deze bijzondere scholing speciaal voor complementair werkend therapeuten.

Hirudo Therapeut
Dubbelstraat 4,  8561 BC Balk
1-2 dagen 3-5 dagen 6 dagen en meer Diversen Kennis Informatie
Voeding II
Hoofdpijn en migraine
Fertiliteitsstoornissen
Metamorfosemassage
Stress Tolerantie Training
Voeding I
Voeding III
Praktijkvoering
Lymfedrainage I
Lymfedrainage II
Lymfedrainage III
Praktische Biochemie
Epifysiologie I
Epifysiologie II
Hirudo therapeut
Voetreflexmassage
Energetisch praktijkjaar
Epigenetisch M/D specialist

Terugkomdagen
Piramide ervaring
Online studiehuis
Kenniscentrum
Kennis partners
Therapeuten netwerk
Aan- afmelden
Meest gestelde vragen
Vrijstelling aanvragen
Studiebeurs aanvragen

Praktische informatie

Data: 10, 19 en 20 juni 2024
Tijd: 9.30 tot 16.00 uur
Locatie: Dubbelstraat 4, Balk
Kosten: 435 euro
Examen: 100 euro
Informatie: info@evenwijs.nl
therapeutische scholing - 3 lesdagen en 3 stagedagen
Wat gaan we doen?
De eerste dag komt de basistheorie aan bod. Hoe is deze therapievorm ontstaan? Wat werd en wat wordt er mee gedaan? Hoe zit een bloedzuiger in elkaar? Waar komen je medicinale bloedzuigers vandaan? Aan welke eisen moet ie voldoen? Hoe ga je om met je bloedzuigers? De dagelijkse verzorging. Maar ook: welke voorbereidingen tref je als je bloedzuigers gaat zetten? Wat zijn de contra-indicaties? Waar moet je op letten? Ook gaan we in de praktijk met deze bijzondere diertjes aan de slag. We gaan ze meteen zetten. Op jou (oeps). Je ervaart dan aan den lijve, hoe dat voor een patiënt is.

De tweede dag bespreken we de effecten van je eerste behandeling. Lichamelijk en geestelijk emotioneel. Want ja, bloedzuigers doen ook iets met je energiesysteem. Ze happen niet alleen, ze communiceren ook. Door ervaringen te delen krijg je de do's en dont's boven water. Je hebt het tenslotte zelf ervaren. We verdiepen ons vervolgens in systemische behandelingen. Wanneer doe je dat? Wat doe je dan? Waar ga je op letten? Wat voor effecten zijn te verwachten? etc. etc. Ook deze dag zetten we bloedzuigers maar nu voor een systemisch effect.

De derde dag hebben we weer een evaluatie moment. We delen ervaringen en leren steeds beter om te gaan met ons materiaal en deze vorm van behandelen. Infecties zijn bijzonder zeldzaam maar we nemen ze wel onder de loep. Ook bespreken we de wat ingewikkelder complicaties. Ze komen nauwelijks voor, maar wat te doen als je er toch mee geconfronteerd wordt. En natuurlijk, hoe ze te vermijden? We storten ons tot slot op de resterende stof en op lokale behandelstrategiën. Waar zet je je bloedzuigers, als...Welke kaarten kun je gebruiken? Welke systemen hanteer je? Ect.
Naar het inschrijfformulier ->

Voor wie is deze scholing?

Deze scholing is uitsluitend voor complementair werkend HBO therapeuten. Kennis van humane anatomie, pathologie en fysiologie wordt verondersteld aanwezig te zijn.

Keuzevak
Deze scholing kun je als keuzevak opnemen in je ONT op maat traject.

Materiaal
Je hoeft voor deze scholing geen boeken aan te schaffen. De lessen worden ondersteund met Nederlandstalig lesmateriaal in een losbladig systeem. De spullen die we gebruiken tijdens de lessen (bloedzuigers en verbandmateriaal) zijn bij de prijs inbegrepen.

Na afloop van de theoretische lessen kun je een bloedzuiger-startpakket aanschaffen.  

Docenten
Dorothé Lueb en Grietje Bruinsma, beide Epifysioloog® met een Hirudo specialisatie en een BBEZ certificaat.

Accreditatie
Deze scholing is geaccrediteerd door de KTNO (nr K12792) en aangemeld bij de DGTHA (Deutschen Gesellschaft zur Förderung der Therapien mit Hirudineen und ihres Artenschutzes e.V.) als qualifizierte Schulung und Fortbildung von Blutegeltherapeuten.

Studiebelasting
De studiebelasting bedraagt 135 uur. Dit behelst lesdagen, zelfstudie, praktijkuren, stage-uren, verslaglegging en examinering.

Certificering
Na het volgen van het theoretische deel krijg je een deelname certificaat voor 1,5 ECT.

Stage
De stage loop je bij een volgende basiscursus. Je begeleid dan startende hirudo therapeuten bij het zetten van bloedzuigers. 

Examen
De examinering is optioneel. Onderdeel hiervan is je verslaglegging van een aantal behandelingen.

Het uiteindelijke diploma Hirudo Therapeut wordt afgegeven op 5 ECT's.
Evenwijs opleidingscentrum
opleidingscentrum
Bloedzuigertherapie is in te zetten bij:
Huidklachten en wondhelingsstoornissen
Stuwingsklachten (borsten)
Spierklachten en gewrichtsklachten
Longproblematiek
Hartklachten, vaatbedklachten
Spijsverteringsklachten
Immuun problematiek
Neuronale (pijn) klachten
Oor- en oogklachten
Stofwisselingsstoornissen
Leverklachten, Nierklachten
Hormonale stoornissen
Gedoe met geslachtsorganen
Praktijk
Kennis is natuurlijk noodzakelijk. Je weet na drie lesdagen van de hoed en de rand, in theorie. Nu nog de praktijk. Je hebt zelf, onder begeleiding al twee bloedzuiger-sessies gehad en ervaringen gedeeld. Nu is het aan jou het geleerde zelfstandig in de praktijk te brengen. Vlieguren maken en ervaringen opdoen dus. Uiteraard met ruggespraak (we laten je niet zomaar los).
Volgens een vast template lever je, ter beoordeling, een verslag in van een aantal behandelingen. Om je praktijkervaring goed te verankeren draai je assistenten-stage uren bij een (volgende) basiscursus. Tot slot volgt een afsluitend examen.

Na deze scholing bezit je kennis en vaardigheden om zelf een gerichte hirudo behandeling uit te kunnen voeren. Als je alle vinkjes hebt, levert je dat bovendien een gecertificeerd diploma Hirudo Therapeut op.